Podcast

Beluister hier de “Hereik de school” podcast. Een podcast waarin ik op zoek ga naar mooie verhalen over leren en het onderwijs. Beluister de podcast hieronder of zoek hem op in je favoriete podcast app!

Aflevering 1: Peter Biekens
In deze aflevering ga ik het gesprek aan met Peter Biekens. Mede-grondlegger van Fontys Pulsed, the Educational Design Expedition en mede-auteur van het boek “Brainovation”. We spreken met elkaar over hoe creativiteit kan bijdragen aan het leren van leerlingen en hoe docenten dit kunnen stimuleren, onderbouwd vanuit neurologische inzichten.

Aflevering 2: Hugo Boot
In deze aflevering ga ik het gesprek aan met Hugo Boot, docent in het mbo en keeperstrainer voor de Nederlandse Hockeybond. Enige tijd geleden schreef hij het boek “Vonken van Talent”. Samen kijken we naar hoe we talenten van leerlingen een plek kunnen geven in ons onderwijs en hoe Hugo dat in zijn eigen praktijk toepast.

Aflevering 3: Jochem Goedhals
In deze aflevering ga ik het gesprek aan met Jochem Goedhals. Jochem is mede-oprichter van the Educational Design Expedition en Spot On, maar vooral ook teamleider bij Fontys Pulsed. Ik spreek met hem over zijn rol als leidinggevende van een onderwijsteam en voor welke keuzes hij is komen te staan. Is onderwijs vooral managen of leiden?

Aflevering 4: Haydar Tansel
Haydar Tansel is docent Maatschappijleer/Burgerschap bij Gilde Opleidingen. Op de basisschool werd Haydar vriendelijk verzocht om niet deel te nemen aan de CITO-toets, de school was bang dat hij het gemiddelde omlaag zou halen. Haydar besloot deze ervaring om te zetten in positiviteit en empowered vandaag de dag zijn studenten om voor zichzelf op te komen en iedereen te respecteren voor wie zij zijn. Hoe hij dat doet bespreek ik met hem in deze aflevering.

Aflevering 5: Lotte van Egmond
In deze aflevering ga ik in gesprek met Lotte van Egmond, docent in het mbo maar ook expert op het gebied van leeromgevingen. Wat doe een leeromgeving met het leren van leerlingen? Hoe kan een klassenopstelling het actief leren bevorderen en wat doen kleuren en inrichting met de concentratie van leerlingen? Lotte verdiepte zich in deze vraagstukken en geeft in deze aflevering een inkijkje in haar bevindingen.

Aflevering 6: John Schobben
ohn Schobben heeft jarenlange ervaring binnen het mbo-onderwijs. Als rasechte onderwijsman heeft hij bij alle functies die in een onderwijsorganisatie te vinden zijn wel uitgevoerd. Eén van John’s meest recente wapenfeiten is het practoraat ‘Innovatiesucces in het mbo’. In deze aflevering bespreek ik met hem hoe je ervoor kunt zorgen dat innovaties succesvol zijn en kunnen bijdragen aan verbetering van het onderwijs.

Aflevering 7: Gertie Verreck
In deze aflevering spreek ik met Gertie Verreck, directeur bij het Brein Centraal Leren Instituut. Samen met Gerjanne Dirksen en Theo Compernolle schreef Gertie het boek “Van Brokkelbrein naar focus”. In dit boek vertellen de auteurs je hoe je meer focus kan aanbrengen en hoe je ervoor kan zorgen dat je minder afgeleid wordt door andere zaken zoals bijvoorbeeld een smartphone. Maar ook wordt er in het boek gekeken naar hoe het brein eigenlijk werkt en hoe je dit zo effectief mogelijk kan inzetten.